Siirry pääsisältöön

Damn fine cherry pie eli viskillä maustettu kirsikkapiiras Twin Peaksin tyyliin





Twin Peaks  welcometotwinpeaks.com/ on yksi mainioimmista tv-sarjoista, mitä on ikinä tehty. Teininä luettiin Laura Palmerin salaista päiväkirjaa ja Dale Cooperin muistiinpanoja tukka pystyssä. Kolmas kausi oli mielestäni hieman liian psykedeelinen enkä ole vieläkään katsonut koko kautta loppuun asti, mutta kaksi ensimmäistä kautta ovat kyllä ihan huippuja. Kolmannen kauden ilmestyessä kirjakauppoihin tuli uusintapainoksia Laura Palmerin päiväkirjasta ym. Twin Peaks aiheisia kirjoja, ja huomioni kiinnittyi Twin Peaksin innoittamaan, Lindsey Bowdenin laatimaan keitto-leivontakirjaan nimeltä Damn fine cherry pie.



Kirjassa on siis tv-sarjan pohjalta kehiteltyjä leivonta ja ruoka-ohjeita alkaen hampurilaisista ja drinkeistä ja päätyen  leivonnaisiin. Toistaiseksi olen kokeillut kahta reseptiä. Juustokakku ei oikein onnistunut, koska tulkitsin englannin kielisen ohjeen hieman väärin, joten siitä ei sen enempää. Kirsikkapiiras onnistui mielestäni aika hyvin, joten  laadin  ohjeen sen mukaan kuin kirjan ohjetta sovelsin. Kaikkia aineksia ei ollut lähikaupassa saatavilla, joten tein sen mukaan mitä käsiini sain.



Englanninkielisen ohjeen kääntäminen suomelle mittayksiköt desilitroiksi muuttaen oli yllättävän haastavaa. Tuolloin en omistanut keittiövaakaa, jolla olisin voinut mitata ainekset grammalleen, kuten ne on kirjassa myöskin merkattu. Nyt sain sellaisen vempaimen hankittua, ja ihan helppouden vuoksi laitan ohjeen grammojen mukaan, en jaksa alkaa uudelleen muuntelemaan noita mittayksiköitä kun en leipoessani niitä tajunnut ylös laittaa. Kuvassa uusi ihastuttava vaakani. Supermarketissa alle 15 €, kannattaa harkita vaa'an hankkimista jos yhtään enemmän leipomista tai ruuanlaittoa harrastaa. Mutta jos ei vaakaa omista, niin linkkilistassa on suora linkki Marttojen sivuille, mistä löytää apua mittayksiköiden muuttamiseen grammoista desilitroiksi.


Tarpeet täytteeseen:

150 g kirsikkahilloa
150 g sokeria
1,5 rkl maissijauhoja
3 rkl Bourbon viskiä
1000 g kirsikoita
1 munankeltuainen sekoitettuna 1 rkl:een vettä, voitelua varten

Tarpeet taikinaan:

450 g vehnäjauhoja
50 g mantelijauhoja
100 g sokeria
ripaus suolaa
250 g voita
1 muna
0,5 tl vaniljauutetta
5 rkl vettä

Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon voi. Sekoita, muna, vesi ja vaniljauute ensin  keskenään ja sitten voi-jauhoseoksen joukkoon. Työstä seos käsivoimin tasaiseksi taikinaksija jaa se kahteen osaan. Kauli molemmat osat litteäksi levyksi, kääri elmukelmuun ja laita jääkaappiin kylmenemään ainakin tunniksi.

Kun taikina on laitettu kylmään, poista kirsikoista kivet ja pilko kirsikat pieniksi. Laita kirsikkahillo ja sokeri kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut. Kiehauta seos ja lisää siihen,  samaan aikaan  hyvin sekottaen , yhteen sekoitetut viski ja maissijauho. Keitä ja sekoita keitosta niin pitkään että se sakenee. Ota kattila pois liedeltä, sekoita seoksen joukkoon pilkotut kirsikat ja anna seoksen jäähtyä kunnolla.



Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaulitse toinen taikinalevy tarpeeksi ohueksi, että se riittää piirasvuuan pohjalle ja reunoille. Voitele piirasvuoka ja asettele taikina siihen, leikkaa ylimääräiset reunat pois. Täytä piiras kirsikkatäytteellä. Kaulitse toinen taikinalevy yhtä ohueksi kuin pohjakin on ja leikkaa siitä veitsellä siksak-kuviota. Laita siksakit piiraan päälle. Voitele taikina keltuais-vesiseoksella ja paista uunissa ensin 20 minuuttia, jotta taikina ruskistuu hyvin ja sitten uunin lämpötilaa voi hieman laskea ja jatkaa paistamista vielä 35-40 minuuttia. Piiras on valmis, kun täyte kuplii ja taikina rapeaa. Piiraan voi peittää foliolla, jos se näyttää ruskistuvan liikaa.

Vaikka viskiä laitetaan täytteeseen vain 3 ruokalusikallista, niin se maistuu selvästi, muttei kuitenkaan liian hallitsevasti. Jos ei yhtään pidä viskin mausta, niin sen sijaan voi käyttää silkkaa vettä. Mielestäni täyte jäi paistamisen jälkeen hieman liian löysäksi, joten piirasta täyttäessä kannattaa nestettä valuttaa pois. Mutta hyvä kahvipöydän piiras joka tapauksessa.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen munacurry eli ruoka, jota tehdessä ei kannata hieroskella silmiään

Munacurrya kokkailin jo pari päivää sitten, nyt on vasta aikaa kirjoitella asiasta. Suomen mastercheffia lainaten: tähän "annokseen" tulee paljon "komponentteja" joten ennen kuin sain annoksen "pleitattua", täytyi tehdä perusteellinen kauppareissu ja kokkaukseen kului aikaa noin pari tuntia. Eli tämä ei ole mikään nopea arkiruoka, vaan semmoinen vapaapäivän harrastelupöperö. Munacurryn ohje löytyy Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta nimeltä Muna. Nimensä mukaisesti kirjassa on munaohjeita laidasta laitaan. Munacurry on ensimmäinen resepti, jota kyseisestä kirjasta olen kokeillut. Erityismaininta siitä, että kirjassa on paitsi hyviä ohjeita, niin se on myös ilo silmälle, sillä kirjan kuvitukseen ja taittoon on panostettu. Komponentit: Currytahna (tarkka ohje löytyy kirjasta, tämä ohje sen mukaan mitä itse tein) 4 salottisipulia (kaupassa ei ollut, joten käytin sen sijaan 1 ison makean sipulin) 4 valkosipulinkynttä 2

Appelsiini -pullakakku

Ihanan helppo ja herkullinen kakku ilman vatkausta ja veivausta. Helppo leikata ja tarjoilla vaikka leivoksena kuten kuvasta näkyy. Tätä tehtiin koulussa elintarviketeknologian tunnilla ja ihastuin. Jostain syystä olen alkanut pitää raikkaista hedelmäisistä leivonnaisista enemmän kuin tuhdeista suklaakakuista ym. suklaata sisältävistä leivoksista. Suklaata tulee syötyä nykyään tosi harvoin, kun aiemmin pystyin syömään kokonaisen levyn ihan kevyesti. Oonko mä tulossa vanhaksi?? Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun tulee mantelirouhetta, mutta kun omassa kaapissa sitä ei ollut kuin lusikallinen jäljellä, käytin sen sijaan kookoshiutaleita ja kakusta tuli vähintään yhtä hyvää, jos ei parempaakin kuin mantelirouheen kanssa. Joten kumpainenkin käy, myös pähkinärouhetta voisi tähän kakkuun kokeilla. Ainekset: 125 g sulatettua margariinia tai voita 1,5 dl sokeria 1 muna 5,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 dl kookoshiutaleita 2,5 dl appelsiinimehua + kananmunaa v

Lämpimät suklaamuffinit

Nämä lämpimät suklaamuffinit räjäyttävät tajunnan! Yksi ehdottomista lempileivonnaisistani! Helppoja, nopeita ja HERKULLISIA! Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta "Ruokasuosikit. Muffinit ja leivonnaiset". Ohjetta olen noudattanut noin niin kuin suurinpiirtein, joten muffinit maistuvat aina hieman erilaiselle. Olen kokeillut käyttää täytteenä myös maitosuklaata ja valkoista suklaata, mutta ei ne toimi niin hyvin kuin tumma leivontasuklaa, joten suosittelen käyttämään sitä. Näitä ei myöskään voi leipoa etukäteen, vaan muffinit on syötävä samantien kun ne ovat vielä lämpimiä, muutoin koko muffinien idea eli sulanut, lämmin suklaatäyte, onkin vain inhottava, paksu ja kova suklaamöykky kuivakan muffinikuoren sisällä.  Ohjeen mukaan tehtynä muffineja saa aikaiseksi 8 kpl. Ainekset: 4 rkl pehmeää margariinia 55g hienoa sokeria 1 iso kananmuna 85g vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 rkl kaakaojauhetta 55g tummaa suklaata tomusokeria hunnutukseen