Twin Peaks welcometotwinpeaks.com/ on yksi mainioimmista tv-sarjoista, mitä on ikinä tehty. Teininä luettiin Laura Palmerin salaista päiväkirjaa ja Dale Cooperin muistiinpanoja tukka pystyssä. Kolmas kausi oli mielestäni hieman liian psykedeelinen enkä ole vieläkään katsonut koko kautta loppuun asti, mutta kaksi ensimmäistä kautta ovat kyllä ihan huippuja. Kolmannen kauden ilmestyessä kirjakauppoihin tuli uusintapainoksia Laura Palmerin päiväkirjasta ym. Twin Peaks aiheisia kirjoja, ja huomioni kiinnittyi Twin Peaksin innoittamaan, Lindsey Bowdenin laatimaan keitto-leivontakirjaan nimeltä Damn fine cherry pie.
Kirjassa on siis tv-sarjan pohjalta kehiteltyjä leivonta ja ruoka-ohjeita alkaen hampurilaisista ja drinkeistä ja päätyen leivonnaisiin. Toistaiseksi olen kokeillut kahta reseptiä. Juustokakku ei oikein onnistunut, koska tulkitsin englannin kielisen ohjeen hieman väärin, joten siitä ei sen enempää. Kirsikkapiiras onnistui mielestäni aika hyvin, joten laadin ohjeen sen mukaan kuin kirjan ohjetta sovelsin. Kaikkia aineksia ei ollut lähikaupassa saatavilla, joten tein sen mukaan mitä käsiini sain.
Englanninkielisen ohjeen kääntäminen suomelle mittayksiköt desilitroiksi muuttaen oli yllättävän haastavaa. Tuolloin en omistanut keittiövaakaa, jolla olisin voinut mitata ainekset grammalleen, kuten ne on kirjassa myöskin merkattu. Nyt sain sellaisen vempaimen hankittua, ja ihan helppouden vuoksi laitan ohjeen grammojen mukaan, en jaksa alkaa uudelleen muuntelemaan noita mittayksiköitä kun en leipoessani niitä tajunnut ylös laittaa. Kuvassa uusi ihastuttava vaakani. Supermarketissa alle 15 €, kannattaa harkita vaa'an hankkimista jos yhtään enemmän leipomista tai ruuanlaittoa harrastaa. Mutta jos ei vaakaa omista, niin linkkilistassa on suora linkki Marttojen sivuille, mistä löytää apua mittayksiköiden muuttamiseen grammoista desilitroiksi.
Tarpeet täytteeseen:
150 g kirsikkahilloa
150 g sokeria
1,5 rkl maissijauhoja
3 rkl Bourbon viskiä
1000 g kirsikoita
1 munankeltuainen sekoitettuna 1 rkl:een vettä, voitelua varten
Tarpeet taikinaan:
450 g vehnäjauhoja
50 g mantelijauhoja
100 g sokeria
ripaus suolaa
250 g voita
1 muna
0,5 tl vaniljauutetta
5 rkl vettä
Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon voi. Sekoita, muna, vesi ja vaniljauute ensin keskenään ja sitten voi-jauhoseoksen joukkoon. Työstä seos käsivoimin tasaiseksi taikinaksija jaa se kahteen osaan. Kauli molemmat osat litteäksi levyksi, kääri elmukelmuun ja laita jääkaappiin kylmenemään ainakin tunniksi.
Kun taikina on laitettu kylmään, poista kirsikoista kivet ja pilko kirsikat pieniksi. Laita kirsikkahillo ja sokeri kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut. Kiehauta seos ja lisää siihen, samaan aikaan hyvin sekottaen , yhteen sekoitetut viski ja maissijauho. Keitä ja sekoita keitosta niin pitkään että se sakenee. Ota kattila pois liedeltä, sekoita seoksen joukkoon pilkotut kirsikat ja anna seoksen jäähtyä kunnolla.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaulitse toinen taikinalevy tarpeeksi ohueksi, että se riittää piirasvuuan pohjalle ja reunoille. Voitele piirasvuoka ja asettele taikina siihen, leikkaa ylimääräiset reunat pois. Täytä piiras kirsikkatäytteellä. Kaulitse toinen taikinalevy yhtä ohueksi kuin pohjakin on ja leikkaa siitä veitsellä siksak-kuviota. Laita siksakit piiraan päälle. Voitele taikina keltuais-vesiseoksella ja paista uunissa ensin 20 minuuttia, jotta taikina ruskistuu hyvin ja sitten uunin lämpötilaa voi hieman laskea ja jatkaa paistamista vielä 35-40 minuuttia. Piiras on valmis, kun täyte kuplii ja taikina rapeaa. Piiraan voi peittää foliolla, jos se näyttää ruskistuvan liikaa.
Vaikka viskiä laitetaan täytteeseen vain 3 ruokalusikallista, niin se maistuu selvästi, muttei kuitenkaan liian hallitsevasti. Jos ei yhtään pidä viskin mausta, niin sen sijaan voi käyttää silkkaa vettä. Mielestäni täyte jäi paistamisen jälkeen hieman liian löysäksi, joten piirasta täyttäessä kannattaa nestettä valuttaa pois. Mutta hyvä kahvipöydän piiras joka tapauksessa.
Kommentit
Lähetä kommentti