Siirry pääsisältöön

Vaniljakreemi-omenapiirakka



Tämä omenapiirakka syntyi vähän vahingossa, kun muiden leivonnaisten jäljiltä oli jäänyt tarpeita jotka sitten päätyivät piirakkaan. Ja lopputulos on ihan loistava, paras omenapiirakka mitä olen koskaan tehnyt taikka syönyt! Koska piirakka syntyi puolivahingossa, niin kuviakaan ei tullut sen valmistamisesta otettua, mutta ohjetta on helppo noudattaa ilmankin.

Jo monen monta vuotta olen käynyt keräämässä omenoita läheisestä puistosta, jossa on omenapuita vaikka kuinka paljon, eikä niitä kai kukaan kerää, paitsi minä. Tänään oli kovia tuulenpuuskia ja omenoita oli tippunut maahan niin paljon, että keräsin kassillisen alta aikayksikön. En tunnista eri omenalajikkeita, mutta osa omenoista on makeita ja osa kirpeitä. Laitoin piirakkaan molempia ja hyvin tasapainottavat toistensa makuja.


Tarpeet:

4 omenaa

1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl rasvatonta maitoa

1 dl kookoshiutale-mantelirouhesekoitusta (noin puolet ja puolet)
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 kananmuna + 1 kananmunan valkuainen
1 dl rasvatonta maitoa
0,75 dl rypsiöljyä
0,25 tl suolaa
1,5 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta

kanelia ja sokeria piirakan pinnalle


Ensimmäiseksi sekoita vaniljakreemijauhe 2 dl:aan maitoa ja vispaa käsin noin 1 minuutti. Laita kreemi jääkaappiin valmistumaan. 

Sekoita muna+munanvalkuainen ja sokeri keskenään, mutta älä vispaa, tarkoitus on vain sekoittaa.
Sekoita jauhot, suola, vanilliinisokeri, leivinjauhe ja kookoshiutale-mantelirouhesekoitus keskenään. (Kookoshiutale-mantelirouhesekoituksen voi korvata pelkällä kookoshiutaleella tai mantelirouheella tai sitten ihan vehnäjauholla, jos kumpaakaan ei kotoa löydy) Sekoita jauhoseos, maito ja öljy vuorotellen munasokeriseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi, valuvan löysäksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Poista omenoista kodat ja kannat ja pilko ne ohuiksi viipaleiksi.

Ota kreemi jääkaapista ja pursota piirakkataikinan pinnalle spiraalimaisesti ohuehkona nauhana. Upota omenaviipaleet taikinan sisään niin että kuoripuoli jää pinnalle ja koita saada ne muodostamaan spiraalimainen kuvio.

Ripottele piirakan päälle kanelia ja sokeria ja paista piirakkaa 225 asteessa noin 20 minuuttia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen munacurry eli ruoka, jota tehdessä ei kannata hieroskella silmiään

Munacurrya kokkailin jo pari päivää sitten, nyt on vasta aikaa kirjoitella asiasta. Suomen mastercheffia lainaten: tähän "annokseen" tulee paljon "komponentteja" joten ennen kuin sain annoksen "pleitattua", täytyi tehdä perusteellinen kauppareissu ja kokkaukseen kului aikaa noin pari tuntia. Eli tämä ei ole mikään nopea arkiruoka, vaan semmoinen vapaapäivän harrastelupöperö. Munacurryn ohje löytyy Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta nimeltä Muna. Nimensä mukaisesti kirjassa on munaohjeita laidasta laitaan. Munacurry on ensimmäinen resepti, jota kyseisestä kirjasta olen kokeillut. Erityismaininta siitä, että kirjassa on paitsi hyviä ohjeita, niin se on myös ilo silmälle, sillä kirjan kuvitukseen ja taittoon on panostettu. Komponentit: Currytahna (tarkka ohje löytyy kirjasta, tämä ohje sen mukaan mitä itse tein) 4 salottisipulia (kaupassa ei ollut, joten käytin sen sijaan 1 ison makean sipulin) 4 valkosipulinkynttä 2

Appelsiini -pullakakku

Ihanan helppo ja herkullinen kakku ilman vatkausta ja veivausta. Helppo leikata ja tarjoilla vaikka leivoksena kuten kuvasta näkyy. Tätä tehtiin koulussa elintarviketeknologian tunnilla ja ihastuin. Jostain syystä olen alkanut pitää raikkaista hedelmäisistä leivonnaisista enemmän kuin tuhdeista suklaakakuista ym. suklaata sisältävistä leivoksista. Suklaata tulee syötyä nykyään tosi harvoin, kun aiemmin pystyin syömään kokonaisen levyn ihan kevyesti. Oonko mä tulossa vanhaksi?? Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun tulee mantelirouhetta, mutta kun omassa kaapissa sitä ei ollut kuin lusikallinen jäljellä, käytin sen sijaan kookoshiutaleita ja kakusta tuli vähintään yhtä hyvää, jos ei parempaakin kuin mantelirouheen kanssa. Joten kumpainenkin käy, myös pähkinärouhetta voisi tähän kakkuun kokeilla. Ainekset: 125 g sulatettua margariinia tai voita 1,5 dl sokeria 1 muna 5,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 dl kookoshiutaleita 2,5 dl appelsiinimehua + kananmunaa v