Koitan leipoa ns. vaaleat leivät itse, koska tuore uunilämmin leipä on pirun hyvää ja samalla saan hyvää harjoitusta leipomisessa. Pelkistä hiivaleipäjauhoista leivottu leipä ei ole minun makuuni, mutta ruisjauho-hiivaleipäjauhoseos toimii! Parasta voin ja edam-juuston kanssa.
Tarpeet:
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rl ruokosokeria
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja
loraus ruokaöljyä
Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen joukkoon ja lisää vesi. Lisää sokeri, suola ja osa hiivaleipäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan levätä hetki (20min) ennen kuin jaat taikinan kahteen osaan ja vaivaat niistä litteähköt leivät, joihin teet keskelle rei´ät vaikkapa juomalasin avulla. Pistele haarukalla leipiin reikiä ja jaa leipä lohkoihin veitsen avulla. Taikinapyörällä saisi tyylikkäämpiä lohkoja, mutta mulla ei sellaista ole ja kaupastakin olivat loppu. Anna leipien kohota kaikessa rauhassa liinan alla esim. tunnin ajan ja paista sitten 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tai vähemmän tai enemmän, en itse asiassa edes katsonut kelloa. Sitten kun ovat valmiin näköisiä. Yleisvihjeenä leivän leipomiseen, että leivän kypsyyden voi tarkistaa pohjaa kopauttamalla. Kun pohja on selvästi paistuneen näköinen ja kopauttaessa kuuluu kumea ääni, leipä on valmis.
Kommentit
Lähetä kommentti