Pidän raparperin kirpeästä mausta, mutten pidä raparperipiirakoista, joissa raparperin palat ovat epämääräisiä kumimaisia klönttejä. Mielestäni paras raparperipiiras syntyy siten että raparperi keitetään ensin pehmeäksi ja paistetaan murotaikinapohjalla. Tässä helppo resepti:
Murotaikina
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Raparperitäyte
1 dl vettä
1 dl sokeria
n. 5 raparperin vartta, riippuu varsien koosta montako tarvitsee
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhot vaahdon joukkoon, mutta älä enää vatkaa vaan sekoittele ja käsin taputtele taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin.
Kun taikina on jääkaapissa, kuori ja pilko raparperit. Laita kattilaan noin desi vettä, desi sokeria ja raparperin palat. Keitä raparperia niin pitkään, että se pehmenee ja rakenne rikkoutuu. Keittämisessä ei mene pitkään, kymmenisen minuuttia, jos sitäkään. Rapaperin määrästä riippuen täyte on valmista joko sellaisenaan, tai jos se on kovin vetistä, niin valuta liika vesi pois.
Ota taikina jääkaapista ja ota siitä noin 2/3 osaa. Taputtele taikina voidellun piirakkavuo'an pohjalle ja reunoille. Lisää täyte. Murustele loput taikinasta täytteen päälle. Paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia. Parasta vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa nautittuna.
Kommentit
Lähetä kommentti