Siirry pääsisältöön

Juustosarvet





Juustosarvet olivat pop silloin kun minä olin lapsi, eli -80-luvulla. Olin melkein unohtanut moiset leivonnaiset, joten oli mukavaa törmätä niiden ohjeeseen selaillessani reseptikirjojani. Kirpputorilta olen joskus ostanut Kodin kuvalehden Kotileipurin rakkaimmat ohjeet Osa:1 Syksy ja Talvi, josta ohje löytyi. En miellä juustosarvia erityisen talvisiksi leivonnaisiksi, vaan ne  sopivat  kesään ihan yhtä hyvin, vaikka picnic-evääksi rannalle.



Kirjan ohjetta tuunasin sen mukaan, mitä kaapista löytyi tai ei löytynyt ja tuli muuten oikein hyviä, paitsi että aromisuola ei ole tarpeeksi suolaista, joten suolaa kannattaa laittaa hieman enemmän taikka sitten käyttää ihan tavallista suolaa sen sijaan. Kirjan ohjeen mukaan aromisuolan tilalla tulisi käyttää yrttisuolaa ja käyttämieni mausteiden sijaan pitsamaustetta.

Ainekset (joita minä käytin)

3 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1 muna
1,5 tl aromisuolaa
ripaus oreganoa
ripaus meiramia
ripaus provencen yrttisekoitusta
1 rkl siirappia
n. 8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
juustoraastetta
voiteluun munaa
kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää vesi. Lisää muna, siirappi, mausteet ja loput jauhoista vähän kerrassaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa, jotta taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Anna taikinan kohota puolisen tuntia.




Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja kaulitse kumpikin osa pyöreäksi levyksi. Jaa levy 8 osaan kuten kuvassa. Taikinan jakaminen olisi huomattavasti helpompaa,  mikäli  omistaisi taikinapyörän tai pitsaleikkurin, mutta koska sellaisia turhakkeita ei ole tullut hankittua, niin minä käytin veistä. Ei oikein tullut kaunista jälkeä. Ripottele juustoraastetta taikinapaloille.






Käytin kaulitsemisvaiheessa liian vähän jauhoa pöydän jauhottamiseen, joten taikina jumahti pöytään kiinni. Eli tässä vaiheessa kiroilin kuuluvasti, mutta sain kuitenkin rullattua palat sarviksi, vaikka jälki ei kaunista ollutkaan. Onneksi taikina on armeliasta ja kohotessa rumakin kaunistuu.





Sarvien annetaan kohota puolisen tuntia, jonka jälkeen ne voidellaan munalla ja koristellaan siemenillä. Sarvia paistetaan uunissa 225 asteessa n. 12 minuuttia.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen munacurry eli ruoka, jota tehdessä ei kannata hieroskella silmiään

Munacurrya kokkailin jo pari päivää sitten, nyt on vasta aikaa kirjoitella asiasta. Suomen mastercheffia lainaten: tähän "annokseen" tulee paljon "komponentteja" joten ennen kuin sain annoksen "pleitattua", täytyi tehdä perusteellinen kauppareissu ja kokkaukseen kului aikaa noin pari tuntia. Eli tämä ei ole mikään nopea arkiruoka, vaan semmoinen vapaapäivän harrastelupöperö. Munacurryn ohje löytyy Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta nimeltä Muna. Nimensä mukaisesti kirjassa on munaohjeita laidasta laitaan. Munacurry on ensimmäinen resepti, jota kyseisestä kirjasta olen kokeillut. Erityismaininta siitä, että kirjassa on paitsi hyviä ohjeita, niin se on myös ilo silmälle, sillä kirjan kuvitukseen ja taittoon on panostettu. Komponentit: Currytahna (tarkka ohje löytyy kirjasta, tämä ohje sen mukaan mitä itse tein) 4 salottisipulia (kaupassa ei ollut, joten käytin sen sijaan 1 ison makean sipulin) 4 valkosipulinkynttä 2

Appelsiini -pullakakku

Ihanan helppo ja herkullinen kakku ilman vatkausta ja veivausta. Helppo leikata ja tarjoilla vaikka leivoksena kuten kuvasta näkyy. Tätä tehtiin koulussa elintarviketeknologian tunnilla ja ihastuin. Jostain syystä olen alkanut pitää raikkaista hedelmäisistä leivonnaisista enemmän kuin tuhdeista suklaakakuista ym. suklaata sisältävistä leivoksista. Suklaata tulee syötyä nykyään tosi harvoin, kun aiemmin pystyin syömään kokonaisen levyn ihan kevyesti. Oonko mä tulossa vanhaksi?? Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun tulee mantelirouhetta, mutta kun omassa kaapissa sitä ei ollut kuin lusikallinen jäljellä, käytin sen sijaan kookoshiutaleita ja kakusta tuli vähintään yhtä hyvää, jos ei parempaakin kuin mantelirouheen kanssa. Joten kumpainenkin käy, myös pähkinärouhetta voisi tähän kakkuun kokeilla. Ainekset: 125 g sulatettua margariinia tai voita 1,5 dl sokeria 1 muna 5,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 dl kookoshiutaleita 2,5 dl appelsiinimehua + kananmunaa v

Lämpimät suklaamuffinit

Nämä lämpimät suklaamuffinit räjäyttävät tajunnan! Yksi ehdottomista lempileivonnaisistani! Helppoja, nopeita ja HERKULLISIA! Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta "Ruokasuosikit. Muffinit ja leivonnaiset". Ohjetta olen noudattanut noin niin kuin suurinpiirtein, joten muffinit maistuvat aina hieman erilaiselle. Olen kokeillut käyttää täytteenä myös maitosuklaata ja valkoista suklaata, mutta ei ne toimi niin hyvin kuin tumma leivontasuklaa, joten suosittelen käyttämään sitä. Näitä ei myöskään voi leipoa etukäteen, vaan muffinit on syötävä samantien kun ne ovat vielä lämpimiä, muutoin koko muffinien idea eli sulanut, lämmin suklaatäyte, onkin vain inhottava, paksu ja kova suklaamöykky kuivakan muffinikuoren sisällä.  Ohjeen mukaan tehtynä muffineja saa aikaiseksi 8 kpl. Ainekset: 4 rkl pehmeää margariinia 55g hienoa sokeria 1 iso kananmuna 85g vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 rkl kaakaojauhetta 55g tummaa suklaata tomusokeria hunnutukseen