Siirry pääsisältöön

Munaton suklaakakku



Onpa kulunut tosi pitkä aika, kun viimeksi olen kirjotellut tänne mitään. Mutta en ole ehtinyt enkä jaksanut. Koulu etenee hurjaa vauhtia ja siellä on tullut leivottua ihan riittävästi  niin kotona ei sitten kauheasti enää nappaa tarttua taikinakulhoon. Toki aina välillä tulee leipastua jotakin, mutta energia ei ole riittänyt ottaa kameraa käteen saatikka tietokonetta, jotta jotain tulisi laitettua muistiin.

Tämä kakku sai ideansa keittiökaappien siivoamisesta. Aamulla oma pää oli niin tukossa ja turvoksissa siitepölystä, ettei järki kulkenut yhtään ja sitten kuopus linkutti sohvalle vuotavin silmin ja jalkaansa valitellen (skuuttausvaivoja ja allergiaa) että kotipäivä vaikutti kertakaikkiaan parhaalta vaihtoehdolta. Hermo oli sen verran pinnassa kummallakin että minä aloin siivota keittiönkaappeja ja lapsi lelulaatikkoaan.




Keittiönkaappeja siivotessa hoksasin että minulla on mummon jäljiltä ihana tähtikakkuvuoka ja monta pussinpohjallista erilaisia kakunkoristeita. Lisäksi löysin esimerkiksi kaksi purkillista ja yhden pussillisen vaniljakreemijauhetta (ilmeisesti uskon lujasti vaniljakreemijauheeseen), kolme pakettia tomusokeria ja 5 pussillista erilaisia gluteenittomia jauhoja. Ja härkäpapuja vuodelta 2011. Eli kaappien siivous tuli tarpeeseen.

Tarkoituksenani oli tehdä ihan peruskakku, johon iskisin kakunkoristeita niin paljon kun mahtuu, mutta ei perkules ollutkaan munia yhtään, paitsi viiriäisen munia. Totesin että viiriäisen munista en ala kakkua väsäämään, vaan koitan tehdä kokonaan munatonta kakkua. Sovelsin Marttojen nettisivuilta löytynyttä kakkuohjetta ja kokeilin  kolanmakuista mehua sekä kakkupohjaan että kakun kostutukseen, mutta pettymykseksi kolan maku ei maistunut valmiissa kakussa yhtään. Laimensin mehua aika paljon, joten ehkä mehu kannattaa jättää hyvin voimakkaan makuiseksi että kolan maku erottuu.

Kakkupohja:

2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kolamehua
100 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää mehu ja voi. Sekoita tasaiseksi ja levitä korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paina keskiosaa kuopalle niin kakku kohoaa tasaisemmin.



Paista uunin alaosassa n. 40-45 min. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kakun täytteeksi tein kreemiä voista, tomusokerista ja kaakaojauheesta. Voin pitää olla huoneenlämpöistä ja tähän kakkuun sitä meni noin 200 g. Vatkasin ensin voin pehmeäksi yleiskoneella ja lisäsin tomusokeria ja kaakaojauhetta ihan makutuntumalla. Kreemi on sopivaa kun se on notkeaa ja kuohkeaa. Tomusokeria laitetaan enemmän kuin kaakaojauhetta.



Kakkupohja oli erittäin hyvänmakuista ja kuohkeaa, mutta myöskin erittäin murenevaa. Ehkä pyöreää kakkupohjaa olisi ollut helpompi käsitellä kuin tähdenmallista, joka hajosi aivan palasiksi ja kakun kokoaminen oli aikamoista palapeliä. Leikkasin kakun kahteen osaan ja käytin tosiaan sitä kolamehua kostukkeena. Laitoin kreemiä sekä kakun väliin että päälle ja sen avulla kakku pysyi hyvin kasassa. Koristelu ei ole vahvinta osaamisalaani, lähinnä vaan tinttasin päälle koristeita niin paljon kun mahtui.

Kakku on kaikinpuolin ihan ok. Lapsen mielestä maistuu ihan mokkapaloille, mitkä ovat hänen suurinta herkkuaan, joten kovin huonoa se ei voi olla.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen munacurry eli ruoka, jota tehdessä ei kannata hieroskella silmiään

Munacurrya kokkailin jo pari päivää sitten, nyt on vasta aikaa kirjoitella asiasta. Suomen mastercheffia lainaten: tähän "annokseen" tulee paljon "komponentteja" joten ennen kuin sain annoksen "pleitattua", täytyi tehdä perusteellinen kauppareissu ja kokkaukseen kului aikaa noin pari tuntia. Eli tämä ei ole mikään nopea arkiruoka, vaan semmoinen vapaapäivän harrastelupöperö. Munacurryn ohje löytyy Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta nimeltä Muna. Nimensä mukaisesti kirjassa on munaohjeita laidasta laitaan. Munacurry on ensimmäinen resepti, jota kyseisestä kirjasta olen kokeillut. Erityismaininta siitä, että kirjassa on paitsi hyviä ohjeita, niin se on myös ilo silmälle, sillä kirjan kuvitukseen ja taittoon on panostettu. Komponentit: Currytahna (tarkka ohje löytyy kirjasta, tämä ohje sen mukaan mitä itse tein) 4 salottisipulia (kaupassa ei ollut, joten käytin sen sijaan 1 ison makean sipulin) 4 valkosipulinkynttä 2

Appelsiini -pullakakku

Ihanan helppo ja herkullinen kakku ilman vatkausta ja veivausta. Helppo leikata ja tarjoilla vaikka leivoksena kuten kuvasta näkyy. Tätä tehtiin koulussa elintarviketeknologian tunnilla ja ihastuin. Jostain syystä olen alkanut pitää raikkaista hedelmäisistä leivonnaisista enemmän kuin tuhdeista suklaakakuista ym. suklaata sisältävistä leivoksista. Suklaata tulee syötyä nykyään tosi harvoin, kun aiemmin pystyin syömään kokonaisen levyn ihan kevyesti. Oonko mä tulossa vanhaksi?? Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun tulee mantelirouhetta, mutta kun omassa kaapissa sitä ei ollut kuin lusikallinen jäljellä, käytin sen sijaan kookoshiutaleita ja kakusta tuli vähintään yhtä hyvää, jos ei parempaakin kuin mantelirouheen kanssa. Joten kumpainenkin käy, myös pähkinärouhetta voisi tähän kakkuun kokeilla. Ainekset: 125 g sulatettua margariinia tai voita 1,5 dl sokeria 1 muna 5,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 dl kookoshiutaleita 2,5 dl appelsiinimehua + kananmunaa v

Lämpimät suklaamuffinit

Nämä lämpimät suklaamuffinit räjäyttävät tajunnan! Yksi ehdottomista lempileivonnaisistani! Helppoja, nopeita ja HERKULLISIA! Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta "Ruokasuosikit. Muffinit ja leivonnaiset". Ohjetta olen noudattanut noin niin kuin suurinpiirtein, joten muffinit maistuvat aina hieman erilaiselle. Olen kokeillut käyttää täytteenä myös maitosuklaata ja valkoista suklaata, mutta ei ne toimi niin hyvin kuin tumma leivontasuklaa, joten suosittelen käyttämään sitä. Näitä ei myöskään voi leipoa etukäteen, vaan muffinit on syötävä samantien kun ne ovat vielä lämpimiä, muutoin koko muffinien idea eli sulanut, lämmin suklaatäyte, onkin vain inhottava, paksu ja kova suklaamöykky kuivakan muffinikuoren sisällä.  Ohjeen mukaan tehtynä muffineja saa aikaiseksi 8 kpl. Ainekset: 4 rkl pehmeää margariinia 55g hienoa sokeria 1 iso kananmuna 85g vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 rkl kaakaojauhetta 55g tummaa suklaata tomusokeria hunnutukseen