Siirry pääsisältöön

Britakakku







Ruokakauppojen asiakaslehdistä löytyy aina hyviä reseptejä kokkailuun ja leipomiseen. Ikävä kyllä, muutkin ovat huomanneet saman asian ja monta kertaa on käynyt niin, että tietyt ruokatarvikkeet ovat lähikaupasta päässeet loppumaan, kun joka toisessa taloudessa kokataan sitä yhtä ja samaa. Niin kävi tälläkin kertaa: kaupan mantelilastuhylly oli aivan typötyhjä, joten piti jälleen kerran hieman soveltaa Yhteishyvä-lehden britakakkureseptiä. Mutta hyvää tuli silti!

Britakakun leipominen tuntui suorastaan kohtalon johdatukselta, kun työkaveri ohimennen mainitsi britakakun ihan toisessa asiayhteydessä ja sitten kotiin tullessa avasin Yhteishyvä-lehden ja siinä oli ohje. Koskaan ennen en ole kyseistä kakkua maistanut saatikka leiponut, koska olen kokenut jonkinlaista ennakkoluuloa marenkityyppisiä leipomuksia vastaan. Nyt oli pakko kokeilla.



Tarvikkeet:

4 munaa
150 g margariinia
4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
mantelilastuja (kaupasta loppu, joten käytin mantelirouhetta)
350 g mansikoita
2-3 sitruunan mehu
2,5 dl vispikermaa
200g vaniljatuorejuustoa
1,5 dl lemon curdia (jääkaapissa oli key lime curdia, joten käytin sitä)

Valmistus:

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota margariini ja 1,5 dl sokeria ja vatkaa keltuaiset joukkoon yksitellen. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe taikinaan ja sekoita joukkoon maito. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.



Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (sähkövatkaimella onnistuu varmasti). Lisää vatkauksen loppuvaiheessa 2 dl sokeria ja vatkaa vielä hetki. Vaahdon tulee olla kovaa ja kiiltävää eikä se valu kulhosta pois, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.



Levitä valkuaisvaahto taikinan päälle hyvin varovaisesti ja ripottele mantelilastuja päälle. Minä käytin siis mantelirouhetta, kun lastuja ei kaupassa ollut. Paista uunissa 35 minuuttia 175 asteessa.



Taikinan paistuessa viipaloi mansikat ja purista 2-3 sitruunan mehu. Anna mansikoiden maustua sitruunamehussa noin puoli tuntia, jonka jälkeen valuta sitruunamehu pois. Vaahdota vispikerma ja lisää sen joukkoon tuorejuusto, 0,5 dl sokeria ja lemon curd (minä laitoin siis key lime curdia).




Leikkaa jäähtynyt pohja 4 osaan. Nosta ensimmäinen levy tarjoiluastian päälle ja levitä kolmasosa kermavaahtoseoksesta  ja mansikoista sen päälle. Toista kolme kertaa, kunnes kakku on valmis. Päällimmäisen kerroksen päälle ei tule kermavaahtoseosta, vaan pelkkiä mansikoita. Upea kakku on valmis. Ja keittiö sotkuinen.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen munacurry eli ruoka, jota tehdessä ei kannata hieroskella silmiään

Munacurrya kokkailin jo pari päivää sitten, nyt on vasta aikaa kirjoitella asiasta. Suomen mastercheffia lainaten: tähän "annokseen" tulee paljon "komponentteja" joten ennen kuin sain annoksen "pleitattua", täytyi tehdä perusteellinen kauppareissu ja kokkaukseen kului aikaa noin pari tuntia. Eli tämä ei ole mikään nopea arkiruoka, vaan semmoinen vapaapäivän harrastelupöperö. Munacurryn ohje löytyy Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta nimeltä Muna. Nimensä mukaisesti kirjassa on munaohjeita laidasta laitaan. Munacurry on ensimmäinen resepti, jota kyseisestä kirjasta olen kokeillut. Erityismaininta siitä, että kirjassa on paitsi hyviä ohjeita, niin se on myös ilo silmälle, sillä kirjan kuvitukseen ja taittoon on panostettu. Komponentit: Currytahna (tarkka ohje löytyy kirjasta, tämä ohje sen mukaan mitä itse tein) 4 salottisipulia (kaupassa ei ollut, joten käytin sen sijaan 1 ison makean sipulin) 4 valkosipulinkynttä 2

Appelsiini -pullakakku

Ihanan helppo ja herkullinen kakku ilman vatkausta ja veivausta. Helppo leikata ja tarjoilla vaikka leivoksena kuten kuvasta näkyy. Tätä tehtiin koulussa elintarviketeknologian tunnilla ja ihastuin. Jostain syystä olen alkanut pitää raikkaista hedelmäisistä leivonnaisista enemmän kuin tuhdeista suklaakakuista ym. suklaata sisältävistä leivoksista. Suklaata tulee syötyä nykyään tosi harvoin, kun aiemmin pystyin syömään kokonaisen levyn ihan kevyesti. Oonko mä tulossa vanhaksi?? Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun tulee mantelirouhetta, mutta kun omassa kaapissa sitä ei ollut kuin lusikallinen jäljellä, käytin sen sijaan kookoshiutaleita ja kakusta tuli vähintään yhtä hyvää, jos ei parempaakin kuin mantelirouheen kanssa. Joten kumpainenkin käy, myös pähkinärouhetta voisi tähän kakkuun kokeilla. Ainekset: 125 g sulatettua margariinia tai voita 1,5 dl sokeria 1 muna 5,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 dl kookoshiutaleita 2,5 dl appelsiinimehua + kananmunaa v

Lämpimät suklaamuffinit

Nämä lämpimät suklaamuffinit räjäyttävät tajunnan! Yksi ehdottomista lempileivonnaisistani! Helppoja, nopeita ja HERKULLISIA! Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta "Ruokasuosikit. Muffinit ja leivonnaiset". Ohjetta olen noudattanut noin niin kuin suurinpiirtein, joten muffinit maistuvat aina hieman erilaiselle. Olen kokeillut käyttää täytteenä myös maitosuklaata ja valkoista suklaata, mutta ei ne toimi niin hyvin kuin tumma leivontasuklaa, joten suosittelen käyttämään sitä. Näitä ei myöskään voi leipoa etukäteen, vaan muffinit on syötävä samantien kun ne ovat vielä lämpimiä, muutoin koko muffinien idea eli sulanut, lämmin suklaatäyte, onkin vain inhottava, paksu ja kova suklaamöykky kuivakan muffinikuoren sisällä.  Ohjeen mukaan tehtynä muffineja saa aikaiseksi 8 kpl. Ainekset: 4 rkl pehmeää margariinia 55g hienoa sokeria 1 iso kananmuna 85g vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 rkl kaakaojauhetta 55g tummaa suklaata tomusokeria hunnutukseen