Molemmat ohjeet olivat sopivan simppeleitä ja tarpeita löytyi kaapista, joten päätin leipoa sekä kateleipää että kahvikakkua. Tiikerikakku saa odottaa toista kertaa. Jos näitä haluaa tehdä samanaikaisesti, niin kannattaa aloittaa kateleivästä. Kun kateleipätaikina on kohoamassa, niin voi leipoa kahvikakun ja kun se on uunissa paistumassa, voi jatkaa kateleivän parissa.
Kateleipä
50 g hiivaa (käytin kuivahiivaa 1 annospussin)
5 dl lämmintä vettä
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa (tai sokeria)
1 rkl suolaa
2 dl seesamin- tai auringonkukansiemeniä (käytin molempia noin puolet ja puolet)
12-13 dl jauhoja (käytin noin puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja)
Sekoita hiiva veteen (jos käytät kuivahiivaa, niin sekoita se ensin pieneen määrään jauhoja ja vasta sitten veteen). Lisää öljy, hunaja, suola, siemenet ja jauhot. Alusta taikinaa niin pitkään että se irtoaa kulhosta ja anna taikinan nousta reilu puoli tuntia ennen leipomista.
(tässä välissä voi valmistaa kahvikakkutaikinan ja laittaa kakun uuniin paistumaan)
Kun taikina on noussut tarpeeksi, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja leivo pitkiä pötkylöitä.
Laita pellille leivinpaperi ja tee ensimmäisestä pötkylästä spiraali pellin keskelle, samalla kun teet pötkylään veitsellä viiltoja tasaisin välein. Jatka spiraalia seuraavalla pötkylällä siitä, mihin edellinen loppui, koko ajan viiltoja tehden.
Kierrä kaikki pötkylät spiraalin jatkoksi, jolloin lopputuloksena on noin ympyrän muotoinen, lähes pellin täyttävä leipä.
Anna leivän kohota liinan alla noin puoli tuntia, voitele vedellä ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.
Valmis leipä on varsin näyttävän näköinen, maukas ja siitä on helppo murtaa paloja esimerkiksi keiton kyytipojaksi. Sopii hyvin hieman juhlavampaankin tilaisuuteen tai esimerkiksi dippikastikkeen kanssa nautittavaksi.
Kahvikakku
2 munaa
150 g ( 1,75 dl) sokeria
200 g (1,5 dl) siirappia
1,5 tl neilikkaa
1,5 tl kanelia
150 g sulatettua voita tai margariinia
1,5 dl keitettyä kahvia
2 tl leivinjauhetta
300 g (4,5 dl) jauhoja
korppujauhoja
Voitele ja korppujauhota valmiiksi isohko kakkuvuoka. Keitä kahvi, sulata voi ja anna molempien jäähtyä hetki ennen taikinan valmistamista. Vaahdota munat ja sokeri, lisää siirappi ja mausteet ja sitten voi ja kahvi vuorotellen jauho-leivinjauheseoksen kanssa. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 150 asteessa noin tunti.
Mun retromonitoimikone sopii vanhoille resepteille.
|
Kakussa on hieman jouluinen tuoksu ja maku, mutta hyvinhän tuo maistuu näin keväälläkin. Ainakin lapsille, nuorempi söi koulusta tultuaan melkein puolet koko kakusta. Mutta tosiaan, kunhan ensi vuoden koulun joulumyyjäiset puskevat päälle, niin tässä on yksi idea, mitä sinne voisin leipasta.
Kommentit
Lähetä kommentti