Siirry pääsisältöön

Kahvikakku ja kateleipä



Monen päivän sairastelun ja lepäilyn jälkeen tuntui siltä, että jotain on tehtävä. Leipominen tuntui houkuttelevimmalta vaihtoehdolta, kun fyysinen kunto on aika heikoissa kantimissa flunssan vietyä voimat. Tiikerikakkua on tehnyt mieli jo pidemmän aikaa ja päätin etsiä käsiini yhden tietyn reseptin, jota olen aiemminkin käyttänyt. Aloin selailla läpi leivontaohjeita ja keittokirjoja, joita on kaappeihin pesiytynyt aikamoinen kasa.




Sitä tiettyä tiikerikakun ohjetta ei löytynyt sitten millään, mutta vaaleanpunaisesta kierrelehtiöstä, johon olen keräillyt ohjeita sieltä sun täältä jo vuosikausia, löysin ohjeen kateleipään, jota en ollut tehnyt piiitkäään aikaan. Mummon peruja olevasta leivinohjekirjasesta vuodelta 1966 ei löytynyt ohjetta tiikerikakkuun, mutta sieltä löytyi ohje kahvikakkuun, joka vaikutti kiinnostavalta.


Molemmat ohjeet olivat sopivan simppeleitä ja tarpeita löytyi kaapista, joten päätin leipoa sekä kateleipää että kahvikakkua. Tiikerikakku saa odottaa toista kertaa. Jos näitä haluaa tehdä samanaikaisesti, niin kannattaa aloittaa kateleivästä. Kun kateleipätaikina on kohoamassa, niin voi leipoa kahvikakun ja kun se on uunissa paistumassa, voi jatkaa kateleivän parissa.

Kateleipä

50 g hiivaa (käytin kuivahiivaa 1 annospussin)
5 dl lämmintä vettä
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa (tai sokeria)
1 rkl suolaa
2 dl seesamin- tai auringonkukansiemeniä (käytin molempia noin puolet ja puolet)
12-13 dl jauhoja (käytin noin puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja)

Sekoita hiiva veteen (jos käytät kuivahiivaa, niin sekoita se ensin pieneen määrään jauhoja ja vasta sitten veteen). Lisää öljy, hunaja, suola, siemenet ja jauhot. Alusta taikinaa niin pitkään että se irtoaa kulhosta ja anna taikinan nousta reilu puoli tuntia ennen leipomista.

(tässä välissä voi valmistaa kahvikakkutaikinan ja laittaa kakun uuniin paistumaan)

Kun taikina on noussut tarpeeksi, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja leivo pitkiä pötkylöitä.



Laita pellille leivinpaperi ja tee ensimmäisestä pötkylästä spiraali pellin keskelle, samalla kun teet pötkylään veitsellä viiltoja tasaisin välein. Jatka spiraalia seuraavalla pötkylällä siitä, mihin edellinen loppui, koko ajan viiltoja tehden. 


Kierrä kaikki pötkylät spiraalin jatkoksi, jolloin lopputuloksena on noin ympyrän muotoinen, lähes pellin täyttävä leipä.



Anna leivän kohota liinan alla noin puoli tuntia, voitele vedellä ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.


Valmis leipä on varsin näyttävän näköinen, maukas ja siitä on helppo murtaa paloja esimerkiksi keiton kyytipojaksi. Sopii hyvin hieman juhlavampaankin tilaisuuteen tai esimerkiksi dippikastikkeen kanssa nautittavaksi.


Kahvikakku

2 munaa
150 g ( 1,75 dl) sokeria 
200 g (1,5 dl) siirappia
1,5 tl neilikkaa
1,5 tl kanelia
150 g sulatettua voita tai margariinia
1,5 dl keitettyä kahvia
2 tl leivinjauhetta
300 g (4,5 dl) jauhoja
korppujauhoja


Voitele ja korppujauhota valmiiksi isohko kakkuvuoka. Keitä kahvi, sulata voi ja anna molempien jäähtyä hetki ennen taikinan valmistamista. Vaahdota munat ja sokeri, lisää siirappi ja mausteet ja sitten voi ja kahvi vuorotellen jauho-leivinjauheseoksen kanssa. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 150 asteessa noin tunti.

Mun retromonitoimikone sopii vanhoille resepteille.




Kakussa on hieman jouluinen tuoksu ja maku, mutta hyvinhän tuo maistuu näin keväälläkin. Ainakin lapsille, nuorempi söi koulusta tultuaan melkein puolet koko kakusta. Mutta tosiaan, kunhan ensi vuoden koulun joulumyyjäiset puskevat päälle, niin tässä on yksi idea, mitä sinne voisin leipasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intialainen munacurry eli ruoka, jota tehdessä ei kannata hieroskella silmiään

Munacurrya kokkailin jo pari päivää sitten, nyt on vasta aikaa kirjoitella asiasta. Suomen mastercheffia lainaten: tähän "annokseen" tulee paljon "komponentteja" joten ennen kuin sain annoksen "pleitattua", täytyi tehdä perusteellinen kauppareissu ja kokkaukseen kului aikaa noin pari tuntia. Eli tämä ei ole mikään nopea arkiruoka, vaan semmoinen vapaapäivän harrastelupöperö. Munacurryn ohje löytyy Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta nimeltä Muna. Nimensä mukaisesti kirjassa on munaohjeita laidasta laitaan. Munacurry on ensimmäinen resepti, jota kyseisestä kirjasta olen kokeillut. Erityismaininta siitä, että kirjassa on paitsi hyviä ohjeita, niin se on myös ilo silmälle, sillä kirjan kuvitukseen ja taittoon on panostettu. Komponentit: Currytahna (tarkka ohje löytyy kirjasta, tämä ohje sen mukaan mitä itse tein) 4 salottisipulia (kaupassa ei ollut, joten käytin sen sijaan 1 ison makean sipulin) 4 valkosipulinkynttä 2

Vaniljakreemi-omenapiirakka

Tämä omenapiirakka syntyi vähän vahingossa, kun muiden leivonnaisten jäljiltä oli jäänyt tarpeita jotka sitten päätyivät piirakkaan. Ja lopputulos on ihan loistava, paras omenapiirakka mitä olen koskaan tehnyt taikka syönyt! Koska piirakka syntyi puolivahingossa, niin kuviakaan ei tullut sen valmistamisesta otettua, mutta ohjetta on helppo noudattaa ilmankin. Jo monen monta vuotta olen käynyt keräämässä omenoita läheisestä puistosta, jossa on omenapuita vaikka kuinka paljon, eikä niitä kai kukaan kerää, paitsi minä. Tänään oli kovia tuulenpuuskia ja omenoita oli tippunut maahan niin paljon, että keräsin kassillisen alta aikayksikön. En tunnista eri omenalajikkeita, mutta osa omenoista on makeita ja osa kirpeitä. Laitoin piirakkaan molempia ja hyvin tasapainottavat toistensa makuja. Tarpeet: 4 omenaa 1 dl vaniljakreemijauhetta 2 dl rasvatonta maitoa 1 dl kookoshiutale-mantelirouhesekoitusta (noin puolet ja puolet) 2 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 1 k

Appelsiini -pullakakku

Ihanan helppo ja herkullinen kakku ilman vatkausta ja veivausta. Helppo leikata ja tarjoilla vaikka leivoksena kuten kuvasta näkyy. Tätä tehtiin koulussa elintarviketeknologian tunnilla ja ihastuin. Jostain syystä olen alkanut pitää raikkaista hedelmäisistä leivonnaisista enemmän kuin tuhdeista suklaakakuista ym. suklaata sisältävistä leivoksista. Suklaata tulee syötyä nykyään tosi harvoin, kun aiemmin pystyin syömään kokonaisen levyn ihan kevyesti. Oonko mä tulossa vanhaksi?? Alkuperäisen ohjeen mukaan kakkuun tulee mantelirouhetta, mutta kun omassa kaapissa sitä ei ollut kuin lusikallinen jäljellä, käytin sen sijaan kookoshiutaleita ja kakusta tuli vähintään yhtä hyvää, jos ei parempaakin kuin mantelirouheen kanssa. Joten kumpainenkin käy, myös pähkinärouhetta voisi tähän kakkuun kokeilla. Ainekset: 125 g sulatettua margariinia tai voita 1,5 dl sokeria 1 muna 5,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 dl kookoshiutaleita 2,5 dl appelsiinimehua + kananmunaa v